Ухапвания

Как да се отървем трайно от хлебарките у дома

Оси

Ужилването с оса или стършели причинява внезапна, остра болка в началото. След това върху кожата ви може да се образува червен отток, която може да продължи няколко часа и може да бъде болезнен и сърбящ, но понякога по-голяма площ около ужилването може да бъде болезнена, червена и подута до една седмица. Това е алергична реакция , за която не бива да се тревожите.

Комари

Ухапвания от комари често причиняват малки червени подутини по кожата ви. Те обикновено са много сърбящи. Някои хора могат да развият и пълни с течности мехури. Комарите могат да разпространяват сериозни заболявания като малария. Незабавно потърсете медицинска помощ, ако развиете тревожни симптоми като треска, студени тръпки, главоболие и повръщане след ухапване от комар в чужбина.

Как да се отървем трайно от хлебарките у дома
Как да се отървем трайно от хлебарките у дома

Дървеници

Ухапвания от дървеници се срещат обикновено по лицето, шията, ръцете или ръцете и меките тъкани. Обикновено се намират в прави линии по кожата. Ухапванията обикновено не са болезнени и ако преди не сте били ухапани от дървеници, може да нямате никакви симптоми. Ако преди сте били ухапани, може да развиете сърбящи червени подутини, които могат да продължат няколко дни.

Бълхи

Ухапването от бълхи може да причини малки, сърбящи червеникави пъпки, които понякога се групират в линии или клъстери. Понякога може да се развият и мехури. Бълхите от котки и кучета често хапят под коляното, често около глезените. Можете също така да получите ухапване от бълхи на ръцете си, ако сте галили или държали домашния си любимец.

Как да се отървем трайно от хлебарките у дома
Как да се отървем трайно от хлебарките у дома

Кърлежи

Ухапванията с кърлежи обикновено не са болезнени, така че може да не осъзнаете, че сте били ухапани веднага. Симптомите на ухапване от кърлежи могат да включват:
малка червена бучка върху кожата, подуване, сърбеж, мехури и даже синини
Кърлежите са потенциални преносители на причинителите на болести, като Лаймска болест, така че те трябва да бъдат отстранени възможно най-скоро, ако ги откриете прикрепена към кожата ви.