Сезонът на кърлежите настъпи – как да се предпазим?

Кърлежите са паразити с малки размери, които обаче могат да пренасят опасни болести. Те се активизират предимно през месеците с по-голяма топлина и влажност и обикновено обитават високи треви, храсти и гори. Когато става дума за двора ни, е по-лесно да се погрижим за превенцията, избирайки фирма за пръскане срещу кърлежи, но как да се предпазим ефективно във външна среда?

ПРЕВЕНЦИЯ

В повечето случаи е трудно да се усети точният момент на ухапване, заради обезболяващите вещества в слюнката на кърлежите. Ето защо превенцията е изключително важна. Ако се налага да сме дълго време сред природата, е добре да се придържаме към отъпканите пътеки, да носим шапка или да приберем косата си на опашка, ако е по-дълга.

кърлежи

ПОДХОДЯЩИ ДРЕХИ

Те играят ключова роля за защитата – препоръчително е да избираме дрехи, покриващи възможно по-голяма част от тялото, както и да залагаме на чорапи и обувки над глезена. Светлите тонове на дрехите пък ни помагат за по-лесното откриване на нежеланите гости върху тях. Добре е да ги преглеждаме редовно, докато сме навън и имаме досег с трева, за да избегнем пренасянето им у дома.

РЕПЕЛЕНТИ СРЕЩУ КЪРЛЕЖИ И ПОСЛЕДВАЩИ МЕРКИ

Важно да изберем и добър репелент, който да отблъсне паразитите. Естествено, нужно е да го подновяваме на определен период, за да не загуби ефекта си. Въпреки че мерките са достатъчно ефективни, след прибирането у дома отново следва да проверим дрехите и тялото си за следи. Ако въпреки спазването на всички препоръки, сме били ухапани от кърлеж, е нужно да не подценяваме ситуацията и да потърсим адекватна медицинска помощ. При липса на възможност да получим такава, трябва да го премахнем с пинсета – правилният начин е чрез издърпване във вертикална посока. След което е нужно да дезинфекцираме и да наблюдаваме кожата за зачервяване, болка или обрив.

При нужда от защита за Вас и Вашите домашни любимци, потърсете Агроинсект – ние предлагаме професионално унищожаване на кърлежи.