Опасно ли е пръскането срещу вредители за домашните любимци

пръскане срещу вредители

Има един простичък отговор на този въпрос – съвременните препарати, които унищожават насекоми, не са опасни за домашните Ви любимци. За да сте уверени, че няма да навредите на домашния си любимец при пръскане срещу вредители, трябва да спазите няколко наистина важни правила. Най-важното, което следва да направите, е да прочетете много внимателно инструкциите за употреба на препарата, с който ще третирате дома или градината си, и стриктно да ги спазвате. Препаратите могат да нанесат вреда на Вашия любимец при вдишване, абсорбиране през очите, носа, кожата и устата. Тук ще Ви дадем някои базисни насоки как да не допуснете това да се случи.

Полезни съвети за пръскане срещу вредители

Ако ще третирате двора или градината си срещу мухи, кърлежи и мравки, не допускайте домашния си любимец на обработените площи поне 12 часа след пръскането. Повечето препарати наистина са безвредни за бозайници, но птиците, паякообразните, декоративните насекоми и риби са особено чувствителни към отровите. Ето защо е напълно задължително да изнесете аквариумите и клетката на птиците далеч от третираната зона. Алтернативно – покрийте аквариума добре, така че в него да не влизат изпарения и задължително изключете помпата за въздух. Пуснете я едва след като добре проветрите помещението.

Ограничете достъпа на кучето, котето или зайчето до помещенията, в които ще извършите пръскане срещу вредители. Не оставяйте отрова на лесно достъпни за тях места и съхранявайте препаратите в заключени или поне затворени шкафове. Примамките срещу гризачи ще привлекат и изкушат домашните Ви любимци, затова ги поставете на места, за които сте абсолютно сигурни, че кучето или котката не могат да достигнат. Преди пръскане задължително изнесете от помещението храната, водата, купичките на животното, тяхното легло, одеяла и играчките му – така ще ги предпазите от попадане на отрова върху повърхността им. Проветрявайте добре третираните помещения, а ако имате колебания – най-добре е да поверите тази дейност на специалисти от ДДД фирми. Те са напълно наясно как да не изложат на риск Вашето любимо животинче.