Кога да започнем пръскането против кърлежи

пръскане против кърлежи

Срещата с кърлежите е едно от най-неприятните преживявания за всички, които обичат да са на открито в зелени площи. Тези паразити са изключително опасни както за животните, така и за хората, тъй като те са преносители на много инфекциозни заболявания с тежки последствия за здравето като Кримска треска, Лаймска болест, енцефалит, Ку-треска и дори – чума. Ето защо превенцията е много важна. А тя се случва основно с пръскане против кърлежи. Кога обаче да помислите за тази процедура? Пикът на популацията на кърлежи е през пролетта и есента.

С появата на първата пролетна трева и вдигането на температурите, тези насекоми стават особено активни. Затова трябва да се погрижите за градината, двора или междублоковите зелени площи през май и юни.

Пръскане против кърлежи – ефективна защита

Първата стъпка, за да бъде пръскането срещу кърлежи ефикасно, е да окосите добре тревните площи. В противен случай препаратите трудно покриват цялата зеленина и достигат до почвата. Веднъж подготвили терена, следва да извикате специализирана фирма, която работи с одобрени от Министерството на здравеопазването препарати, които не са опасни за здравето и живота на животните и хората.

10 дни след първото пръскане против кърлежи, трябва да се извърши втора обработка. Това е задължителен етап, за да сте сигурни, че освен активните екземпляри, препаратът ще унищожи и снесените яйца на насекомите. Пропуснете ли втората обработка, е напълно вероятно да се сдобиете с ново поколение паразити. Преценете добре кога да извършите обработката и съобразете прогнозата за времето. Добре е денят да е сух, без силен вятър, за да не се отмие препаратът. След пръскането не бива да пускате домашните си любимци на обработените площи. Добре е и Вие да ги избягвате за няколко часа.

А за да сте спокойни, че сте се отървали дългосрочно от гадинките, процедурата трябва да се повтори есента. Нашият съвет е да не си спестявате пръскането, защото срещата с представител на тези паразити може да Ви докара много неприятности, за които с подходяща специализирана намеса няма никога да разберете.