Как да разберем, че имаме дървеници у дома

дървеници

Появата на дървеници у дома е един от най-неприятните проблеми, с които бихте могли да се сблъскате. Тези паразити са специалисти в задачата да останат незабелязани дълго време. Малкият размер на насекомите, както и фактът, че денем се крият старателно, е една от причините да са неоткриваеми. Разбирате, че имате проблем едва когато сутрин се събудите с неприятни червени пъпки и болезнен сърбеж. Това е и първият знак, че трябва да намерите решение, защото проблемът няма да се реши от само себе си. Но как да сте сигурни, че ухапванията са именно от дървеници?

Тези паразити се хранят нощем и обикновено кръвосмучат от меките части на тялото – корем, слабини, гръб, по-нежните участъци на крайниците. Множество пъпки без изразен връх, концентрирани по меките тъкани са сигурен знак, че в дома Ви са се заселили дървеници. Има няколко начини да направите проверка – на първо място огледайте добре спалното си бельо. Ако забележите миниатюрни засъхнали точици кръв или кафяви петънца – то това са остатъците от нощното пиршество на дървениците. Прегледайте старателно двете страни на матрака, подматрачната рамка и дървените участъци на леглото, както и съседните мебели – дървениците се крият успешно в дупки, цепнатини в дървото, гънките на матрака. Те сменят многократно обвивката си преди да достигнат зрялост, така че обърнете внимание дали не намирате люспи от насекоми или яйца, които снасят по горе описаните места.

Професионалистите знаят как да унищожават дървеници

Заради успешната им стратегия да останат незабелязани, унищожението им е трудна задача. Всички чаршафи, пердета, калъфи на възглавници и дрехи, които се намират в стаята трябва да бъдат изпрани на много висока температура. Но дори и тогава не е изключено паразитите да останат скрити в миниатюрни дупки в мебелите. Ето защо най-успешният начин да отървете от кръвопийците е да се обърнете към професионалисти. Заразеното помещение се пръска със специален препарат задължително два пъти през 10 дни. Това гарантира унищожение на популацията, а Вие забравяте за неприятния сърбеж и мръсното спално бельо.