ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ …. КЪРЛЕЖИТЕ НЕ СА НАСЕКОМИ

пръскане срещу вредители

Какво представляват кърлежите?

Кърлежите не са насекоми, въпреки че често ги смятат за такива. Те всъщност се класифицират като паякообразни или от семейството на паяците, скорпионите и акарите. Ако разгледате отблизо кърлеж, ще видите, че той наподобява паяк с четирите си двойки крака и липса на антени.

Хранене и размножаване

За разлика от много други кръвосмучещи вредители, кърлежите са пригодени да се хранят на по-дълги периоди от време. Освен това, са с висока плодовитост – за 1 до 3 седмици оплодената женска снася до 4000 яйца

Любопитни факти за кърлежите

 • Най-малкият вид кърлеж е с дължина едва 0.8 милиметра и дори е в Книгата на рекордите Гинес.
 • Най-едрите кърлежи са с тяло, дълго 30 милиметра, а когато женският кърлеж-гигант се нахрани добре, той става 150 пъти по-голям от първоначалния си размер.
 • Кърлежите не скачат и не летят. Вместо това те пълзят по ниски храсти и треви, за да си намерят „жертва“. Захващат със задните си крака за растенията и след това с предните търсят преминаващо животно или човек, за да се прехвърлят.
 • Кърлежите са най-активни преди дъжд и когато времето е прохладно, а когато температурите са твърде високи – не толкова.
 • В Япония и Виетнам се срещат водни кърлежи, които паразитират под кожата на риби и водоплаващи птици.
 • Някои видове кърлежи предпочитат кучета за гостоприемници. За съжаление, те са лесна мишена за кърлежите, особено когато са на разходка в двора или парка.

Превенция срещу кърлежи

Ако сте собственик на куче или котка, редовно ги проверявайте за наличие на кърлежи, особено след разходки и игри навън, седмично перете леглото им и плюшените им играчки.

Кърлежите са голяма опасност през лятото не само за домашните любимци и за селскостопанските животни, но също така и за хората. В света съществуват над 850 вида кърлежи и всички те пренасят опасни зарази за бозайниците, някои от които изключително трудни за лечение. Кърлежът се заразява, като ухапе болно животно и след това пренася

заразата. Възможно е вредителят да ухапе и да падне, затова понякога тези заболявания трудно се диагностицират. Симптомите след ухапване най-често са висока температура и отпадналост, характерни за грип.

Важно е да се отбележи, че кърлежите обикновено изискват 24-48 часа хранене преди да могат успешно да предадат инфекции като Лаймска болест, така че бързото отстраняване е от решаващо значение.

В човешкото тяло кърлежът предпочита:

 • зоната зад ушите
 • шията
 • слабините и подмишниците
 • скалпа
 • долната част на гърба

Специалистите съветват след разходки сред природата или в парк да направим оглед на тези зони.

В предстоящия летен сезон Агроинсект Ви предлага ефективно решение за профилактика и борба с кърлежите – обработка на тревни площи, градинки, частни и селскостопански дворове.

Свържете се с нас за индивидуална оферта.